Inhoud Toneelstukken

      TERUG

Op deze pagina staan (voor zover nog bekend) de inhouden, auteurs en regisseurs van de gespeelde toneelstukken, met het jaartal / seizoen dat ze door ONA gespeeld zijn. 

2012-2013 Een Onbeschreven Blad

2011-2012 Pikkiedonker

2010-2011 Bella Italia

2009-2010 Streep door de Rekening

2008-2009 De Richel

2007-2008 De Spooktrein

2006-2007 Dubbel Vier

2005-2006 Broeders bij nonnen, waar zijn we aan begonnen?

2004-2005 Uit de kunst

2003-2004 Dwaasheid heeft haar eigen recht 

2002-2003 Over Nietsdoen en andere Noodzaken

2001-2002 Mrozek, of de kunst van het kiezen

2000-2001 Straat

1999-2000 Sla zijn, Azijn en Kozijn.

1999 Harold & Maude

1996-1997 Alles voor de tuin

1991-1992 Oons moeder zei altied

1990-1991 Drie eenakters

1989-1990 Misdaad aan het meer

1988 Daar gaat de bruid

1986 Moeders wil is wet

1984-1985 Gieren op het veilig nest

1983-1984 De onbekende wereld

1984 Wat een gekke man........ en zijn vrouw dan????

Jeugdgroep 1983 Carnaval der Liefde

1982 Fanfarella

1981 Kermisvolk op kerstmis (Jeugdgroep)

1981 Zwart Schaap - Witte Lammetjes

1980 Drie is teveel

1977 Im weissen Rössl

1974 De muizenval

1973 De moordende wind der fjorden

1972 Im weissen Rössl

1971 Een baby van 1000 weken

1960 De onbekende wereld

Seizoen 2012-2013                    

Een Onbeschreven Blad 

Auteur: Ton Davids    

Regie: Emily van Eck

 

In een ziekenhuis ligt een jongedame die door een auto-ongeluk haar geheugen verloren heeft. Dokter Ernst noemt haar daarom "een onbeschreven blad". 

Om meer te weten te komen plaatst de arts haar foto in de krant, waarop een paar mensen op bezoek komen. Vreemd genoeg hebben de bezoekers allemaal een ander verhaal en vertonen ze stuk voor stuk vreemd gedrag. De medische staf en een mede-patiënt proberen te helpen, maar heet ze nu Linda of Sophie?

Langzaam komt het geheugen van de jongedame terug, maar of daarmee elke vraag beantwoord wordt?

Seizoen 2011-2012           

Pikkiedonker

Auteur: Peter van den Bijlaardt

Regie: Emily van Eck

 

Jaap en Astrid verzamelen zich met enkele genodigden in hun woonkelder, alvorens op het stadhuis te gaan trouwen. Als het licht dan plotseling uit valt, wordt het zo gezegd pikkiedonker, met alle bijbehorende problemen en misverstanden.

Omdat er in het donker nu eenmaal niets te zien is en dat wel van belang is bij een toneelstuk, is het voor de kijker de omgedraaide wereld. LAAT U VERRASSEN !

Seizoen 2010-2011

Bella Italia  

Auteur: Carl Slotboom

Regie: Emily van Eck

 

Zin in vakantie? Zon, zee, strand?

Bella Italia neemt u mee naar een bungalowpark in Italië.

Veertien dagen heerlijk vakantie, maar ook 2 weken met volstrekt vreemde mensen die niet altijd goed bij elkaar passen. Er zijn klagers, feestbeesten, mensen die rust zoeken, maar ook mooie dames die even 14 dagen de "zaak" sluiten om heerlijk te genieten.

Dat het niet allemaal soepeltjes verloopt laat zich wel raden. Een Italiaanse vakantiegast probeert de stemming er nog in te houden, maar of dat lukt met alle perikelen......

Wij wensen u een prettig verblijf in BELLA ITALIA.

Seizoen 2009-2010

Streep door de rekening

Auteur: Jo Snoeren

Regie: Emily van Eck

 

Paul en zijn zus Lynn hebben van hun ouders hotel Aaftink geërfd. Paul runt het hotel en Lynn werkt bij de politie. Broer en zus hebben constant ruzie, omdat Lynn wil dat het hotel verkocht wordt. Zij wil het geld om er goed van te kunnen leven, zeker nu ze met haar vriendin Anne bij de politie ontslagen is.
Een cowboy, een mislukte bokser, een dokter en een welgestelde dame met haar dochter zijn de opvallende gasten van het hotel. Maar zijn zij eigenlijk wel voor wie ze zich uitgeven? Wat is de bedoeling van de flirtende Mercedes met Paul? Zit ze achter zijn geld aan? De krant bericht immers van een moeder en dochter die rijke oude mannen beroven. Maar in dit hotel zijn geen oude rijke mannen.
Krijgt ieder aan het eind wat hij wil? Werpen de charmes van Mercedes hun vruchten af? 
Kortom er zijn nog een hoop vragen die gaandeweg beantwoord kunnen worden.

Seizoen 2008-2009               

De Richel       

Auteur: Ton Davids

Regie: Emily van Eck

 

Pension de Richel, een opvanghuis voor dak en thuislozen, is gevestigd in een woonwijk. Leiding en verzorging zijn in handen van Toos en Pien. Toos legt haar hele ziel en zaligheid in het pension en Pien helpt haar hiermee als vrijwilligster.
De “chique” buurt vind het pension maar niks aangezien er nogal wat, in hun ogen, “vreemde” figuren wonen. 
De buurt probeert dan ook om het voortbestaan van Pension de Richel te verhinderen met behulp van de gemeente. Het bestemmingsplan geeft aan dat het pand slechts gebruikt mag worden als woonhuis of kantoorpand.
Zullen de bewoners dan toch weer op straat komen te staan? Is eten uit vuilnisbakken en slapen op een bankje in het park weer hun toekomst?
Zal Toos haar pension weten te redden?
Dit alles is te zien in het blijspel De Richel.

Seizoen 2007-2008              

De Spooktrein

Auteur: Arnold Ridley

Regie: Emily van Eck

 

Het is avond, begin jaren '30, als een groep reizigers de wachtkamer van het station Fal-Vale in Engeland binnendruppelt. Teddy Deakin heeft zijn hoofd uit het raam van de stoomtrein gestoken en is daarbij zijn hoed verloren. Hij trekt aan de noodrem om deze te zoeken en door dit oponthoud kunnen de reizigers niet verder. Noodgedwongen moeten zij de nacht doorbrengen op het afgelegen station Fal-Vale. Alsof dat nog niet erg genoeg is, spookt het volgens de stationschef op dit koude station. Er zou soms een spooktrein voorbij razen en met ieder die ernaar kijkt zou het slecht aflopen. De gestrande reizigers reageren laconiek op deze dorpspraat. Als er echter vreemde dingen gebeuren, slaat de angst toe. Zal de spooktrein uitgerekend deze nacht voorbij komen?

Seizoen 2006-2007

Dubbel Vier  

Auteur: Hans van Wijngaarden

Regie: Emily van Eck

 

Hugo en Lucy staan op het punt om met Lucy's broer Wim naar een concert te gaan. Wim is een eeuwige vrijgezel en gaat altijd met Hugo en Lucy mee. Daar heeft Hugo zo langzamerhand genoeg van en wil wel weer eens samen met zijn vrouw Lucy uit.

Een vrouw voor Wim zou een mooie oplossing zijn, maar dat zien ze niet zo snel gebeuren. Toch blijkt Wim een kennis te hebben die hij wel aardig vindt; Astrid, een eigenaresse van een modellenbureau voor dubbelgangers.

Hugo krijgt een goede ingeving. Hij moet op zakenreis naar Japan maar dat valt precies op de datum van het grote jaarlijkse feest op de scheepswerf. Als Astrid nu ervoor kan zorgen dat er dubbelgangers komen om hem, de familie en zijn bedrijfsleider Wout te vervangen kan het feest doorgaan en zullen Astrid en Wim elkaar meer zien.

Maar heeft dit plan wel kans van slagen? 

Seizoen 2005-2006                    

Broeders bij nonnen

waar zijn we aan begonnen?  

Auteur: Willem de Groot    

Regie: Emily van Eck

 

Met “Broeders bij nonnen” biedt ONA de gelegenheid om een unieke episode uit het kloosterleven van dichtbij mee te beleven. Het kloosterleven is mooi, maar zwaar. Daar zijn de zusters van de “Heilige Hart” orde het helemaal over eens. Ze leven armoedig en werken van ‘s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Maar nog is hun Moeder Overste niet tevreden.
Dan krijgen de nonnen bericht van het bisdom, dat het erg slecht gaat met alle kloosters. Zo slecht zelfs, dat de zusters om te bezuinigen hun klooster moeten gaan delen met een broederorde. De cultuurschok die dit teweeg brengt in het dagelijkse kloosterleven leidt tot een niet-alledaagse ontknoping.

Seizoen 2004-2005           

Uit de kunst

Auteur: Harry Smits

Regie: Antonia Smits

 

“Uit de kunst” speelt zich af in kunstenaarskringen. Een aantal kunstschilders is druk aan het werk om een doek af te krijgen voor een expositie waar ook prijzen aan verbonden zijn. In dit wereldje komt Dora terecht als huishoudster van een rijke ongetalenteerde schilderes. Dora heeft via een uitzendbureau deze baan aangenomen, omdat ze last had van het “lege nest-syndroom“ en verwondert zich steeds meer over de gang van zaken in de kunstwereld. Met haar nuchtere kijk op het leven weet ze veel situaties op humoristische wijze te relativeren. Haar echtgenoot Noud krijgt, vanwege zijn wijnkennis, ook een taak toebedeeld bij de belangrijke prijsuitreiking, waardoor ze beiden aanwezig zijn bij de verrassende uitslag!

Seizoen 2003-2004

Dwaasheid heeft haar eigen recht  

Auteur: John Patrick

Oorspronkelijke titel: The Curious Savage

Regie: Antonia Smits

 

Ergens op het Amerikaanse platteland staat “Het Klooster”. De mensen die hier wonen hebben,  door een traumatische ervaring of gebeurtenis in hun leven, extra begeleiding en structuur nodig. De kinderen Savage willen ook hun moeder in “Het  Klooster”  laten opnemen. Zij hopen daardoor het  vermogen van hun  overleden vader te behouden voor hun eigen wensen.

Accepteren de bewoners deze nieuweling?

Zal mrs. Savage zich zomaar bij de gang van zaken neerleggen?

Seizoen 2002-2003                         

Over Nietsdoen en andere Noodzaken       

Naar de verhalen van A.A. Milne                                 

Bewerking: Heleen Verburg

Regie: Erik Krabbenborg

Aantal uitvoeringen: 3           Aantal GRATIS bezoekers: ca. 200.

 

Christoffer Robin en zijn beesten (die eigenlijk net mensen zijn, maar dan anders) zijn de beste vriendjes op de hele wereld. Ze wonen samen en hebben allemaal hun eigen huisje of hoekje. Samen maken ze heel veel en hele grote avonturen mee. 

Vandaag is weer zo’n dag. Christoffer is druk bezig met lezen, schrijven en het verzamelen van allemaal dingen. Hij heeft besloten dat hij vanaf nu voorlopig even ophoudt met nietsdoen en zich eventjes gaat bezighouden met belangrijke dingen. Hij vraagt zich van alles af, zoals: “Hoe groot is de wereld eigenlijk?“ en ”Waarom ben ik ik?” en “Waar gaan we heen als we dood zijn?“ Konijn en Uil zijn ook knap en helpen Christoffer zoveel als ze kunnen, want dat kunnen ze wel. Winnie, Knorretje, Kanga en Roe begrijpen het niet helemaal. Maar Christoffer is hun grootste vriend dus dan zal het wel goed zijn, toch! Iejoor zoekt zijn huisje.

Christoffer is zo druk met zijn “wit en schappelijke expertementen” dat hij zelfs geen oog heeft voor het kadootje dat hij deze dag krijgt ...

NAAR BOVEN

Seizoen 2001-2002

Mrozek, of de kunst van het kiezen.  

Auteur: Slawomir Mrozek    

Titels: Striptease & Het lijden van Piotr Ohey.

Proloog: De dodenrit (Trojka van Drs. P.)

Regie: Erik Krabbenborg

 

Korte impressie:

O.N.A. brengt dit jaar theaterstukken met als centraal thema: de mogelijkheid en de vrijheid om eigen persoonlijke keuzes te kunnen maken. In een avondvullend programma zullen mensen te zien zijn, die zich proberen staande te houden. Daarbij worden zij beïnvloed door de wereld om hen heen. Deze invloed heeft direkte gevolgen op hun dagelijkse en persoonlijke bestaan.
De hoofdpersonen in de twee theaterstukken zijn allen heren. Zij worden volledig op zichzelf teruggeworpen en reageren ieder op een geheel eigen wijze daarop.

 

Heer 2: “Ik ben voor uiterlijke vrijheid.”
Heer 1: “Wat is vrijheid? De mogelijkheid persoonlijk te kunnen kiezen.”
Heer 3: “Ik heb jullie door. Jullie hebben mij te pakken.”

Seizoen 2000-2001

STRAAT                       

Auteur: Jim Cartwright

Vertaling: Jules Deelder

Regie: Erik Krabbenborg

Aantal uitvoeringen: 4                     Aantal bezoekers: 516

 

“Onthou mensen, als God kleine groene appeltjes maakte, dan schiep tie ook snot! Dank u wel.“

Je hebt de stad, je hebt deze straat en dan heb je het vuilnisbelt. Dit is het laatste station.
Sommigen noemen het een wereldplek. Anderen noemen het een goot.
Vanavond kun je onze straat bezoeken. Jullie moeten je niet opgelaten voelen bij ons; doe maar of je thuis bent. Je hebt hier alles wat je nodig hebt, twee kroegen op de hoek, patatzaak aan de overkant, plekkies om je te verschuilen. Je komt er allerlei types tegen, jong en oud en heel oud. Mensen die hun sores proberen te vergeten door alcohol of de liefde. Jongelui die aan de malaise proberen te ontkomen, ieder op zijn eigen wijze.
De manieren zijn er ruw - de taal is grof. Zo is hier het leven.
Er kan van alles gebeuren hier. Blijf vanavond bij ons in de buurt.

Seizoen 1999-2000

Sla zijn, Azijn en Kozijn                 

Auteur: Ton Davids:   
Oorspronkelijke titel: Gewoon te gek :   
Bewerking: Erik Krabbenborg 
 
Gebruikte eenakters:  Een vrouw alleen.  Auteur: Dario Fo. :   
                                   Broer en zus.          Auteur: E
rik Krabbenborg

Regie: Erik Krabbenborg

 

In "Sla zijn, azijn en kozijn" zijn we te gast bij enkele bewoners van de flat in de Van Speykstraat.

Op de 2e etage, nummer 13, wonen Hubert en Marjorie. Al jaren broer en zus en al jaren niet getrouwd. Zij hebben zo hun eigen rituelen om de dag door te komen. Vooral Hubert houdt vast aan de rituelen en het dagelijkse ritme.

Op de 3e etage, nummer 9, woont Maria. Zij runt daar het huishouden. Woont hier met haar man en twee kinderen en de ongelukkige, invalide zwager. Haar leven kent zo haar gelukkige en ongelukkige momenten.

Ook op de 3e etage, nummer 11, wonen Femmie, Lisette, Bram en Isar. Deelnemers aan een project voor ex-psychiatrische patiënten, met als doel om deze mensen weer te laten integreren in de maatschappij. Ze worden begeleid door socio-therapeute Toos Spit. Een paar keer per dag houdt zij een oogje in het zeil. Vooral nu is dat belangrijk, want het gemeentebestuur in de vorm van wethouder Henri van der Berghe wil wel eens weten wat er met de subsidiegelden voor dit project gebeurt. Of het ook vruchten afwerpt. Of dat er maar een ander project gesubsidieerd moet worden. Hij wil het project bezoeken en een onderzoek instellen.

Een doodgewone stad, met een doodgewone straat, een doodgewone flat met doodgewone mensen.

1999

Harold & Maude       

Auteur: Colin Higgins

Vertaling: Mary Dresselhuys

Regie: Eric Krabbenborg

 

Harold Chasen is zich in zijn leven meer en meer gaan afzonderen van de wereld; gaat zijn eigen gangetje. Het contact wat hij wel zoekt, uit zich vooral in morbide acties met telkens zijn "dood" als gevolg. Harold probeert hierdoor de aandacht van zijn moeder te krijgen. Zijn moeder, mevrouw Chasen, is echter totaal ongevoelig voor dat soort acties. Zij heeft altijd al gemerkt dat zij geen contact had met haar zoon. Mevrouw Chasen probeert er alles aan te doen om haar zoon tot een "fatsoenlijke" jongeman te maken, ongeacht wat hij er van vindt. Wanneer Harold en Maude elkaar ontmoeten heeft Harold voor het eerst het gevoel dat hij een zielsverwant heeft. Maude leert Harold voor zijn eigen ik op te komen; om op zichzelf te vertrouwen.  

Seizoen 1996-1997

Alles voor de tuin       

Auteur: Edward Albee

Regie: Jos Eggenkamp

 

'Alles voor de tuin' speelt in de woning van Jenny en Richard, in één van de voorsteden van een Amerikaanse grootstad. Alhoewel Richard een behoorlijke broodwinning heeft, zou Jenny graag mee uit werken gaan om ook wat te verdienen, want ze leven eigenlijk boven hun stand. Maar Richard is daar niet voor te vinden. Ook heeft Jenny een grote hobby; ze wil alles voor de tuin. De buren hebben ook een mooie tuin. En drie huizen verder.... dat is pas een mooie tuin. Om niet voor de buren onder te doen moet de tuin groter en mooier worden. Maar hoe kom je aan dat geld?? Iedere avond kienen? Staatsloten? Aandelen?
Met dit gegeven als basis maakte Albee een onbarmhartige tekening van een hedendaagse 'beschaafde' samenleving, waarin alle leugen en bedrog geoorloofd is om aan het alles zaligmakende geld te komen en waarin men, volgens de principes van Mevr. Toothe, de dingen die moeilijk of ongemakkelijk zijn om mee te leven, maar moet zien te vergeten.  

NAAR BOVEN

Seizoen 1991-1992                                

60 jarig jubileum!

Oons moeder zei altied  

Auteur: Harrie Smits

Bewerking: Frans Koopman

Regie: Frans Koopman

 

Op een zomervakantie in Spaans bungalowpark de "Costa Brava" is een bont gezelschap van gasten gearriveerd van o.a. Nederlandse, Duitse en Amerikaanse nationaliteit.

Zo is daar ook een familie Ten Haaf uit Milsbeek. De heer des huizes denkt alleen maar aan toneel en aan de keuze van het stuk wat de jubilerende vereniging het komende seizoen moet gaan spelen. Mevrouw heeft het wat hoog in haar bol, dochter Monique is zwaar verliefd en oma ziet alles met een nuchtere blik. Verder zijn daar onder andere een Duitse ex-militair, een excentrieke Amerikaanse, een verstrooide psycholoog, Engelsen die geen Engelsen zijn en de touringcarchauffeur Nout met zijn Dora. Samen met de Spaanse bediendes dus een ratjetoe van nationaliteiten en persoonlijkheden.

Dan verdwijnt er plotseling een kostbaar sieraad......... PANIEK! Bijna iedereen is verdacht, maar de beheerster van het park, samen met haar werkstudente Yvonne en Oma, zorgen ervoor dat deze vakantie voor iedereen toch geslaagd kan worden. Voldoende dus voor een heerlijke avond kostelijk genieten.

Seizoen 1990-1991

Drie eenakters 

Regie van alle 3 stukken: Frans Koopman 

De Driftkoppen

Naar een novelle van Tchekov.

 

Vader en heerboer Grattelard, dochter Eugenie en een huwelijkspretendent en tevens buurman Patrouillet. Daar is wel iets van te maken! Tchekov, de schrijver, heeft er "Drie driftkoppen" van gemaakt, de een nog erger dan de ander. Een amusant stuk met vlotte dialogen.

 

Schat aan de muur

Auteur: Philip Johnson

 

Twee broers en één zus zijn het niet eens met de leefwijze van hun moeder. Deze past volgens hen niet bij de posities die zij bekleden. Ze nemen het besluit dat hun moeder maar naar een "tehuis voor oude dames" moet. Moeder is het niet met het drietal eens en heeft bovendien nog een paar verrassingen voor hen in petto. "Schat aan de muur" is een leuk blijspel, waarin tevens een moraal zit verwerkt.

 

Leentje uit 't Hemelrijck

Auteur: Gaston Marie Martens

 

Twee vrijgezelle broers, om en nabij de 70 jaar jong, staan sterk onder invloed van hun zuster. Zij wil dat één van hen trouwt om de toekomst van de boerderij veilig te stellen. Maar wat er dan allemaal gebeurt ziet u in deze komische éénakter.

NAAR BOVEN

Seizoen 1989-1990                  

Misdaad aan het meer       

Auteur: George Batson                                 

Regie: Frans Koopman

 

Door een auto-ongeluk komt de vader van Ellen Clayton om het leven. Karin Clayton, de tweede vrouw van Ellen's vader, staat niet in het testament, terwijl ze toch al een jaar getrouwd waren. Ellen, die tijdens het ongeluk de wagen bestuurde, raakte hierbij zwaar gewond en is nu invalide. De bezorgdheid rond Ellen is onmiskenbaar groot. Is dit schijn en is het iedereen te doen om haar erfenis....? Men schrikt zelfs niet terug voor moord! Maar..... wie is nu uiteindelijk de dader...?

1988           

Daar gaat de bruid

Auteurs: Ray Cooney en John Chapman

Vertaling: Bep de Beer

Regie: Frans Koopman

 

De dochter van een druk bezette Engelse zakenman gaat trouwen. Het zou een fantastische bruiloft kunnen worden. Aan alles is gedacht....... maar toch...... kan een onverwachte verschijning alles in het honderd sturen.

1986               

Moeders wil is wet       

Auteur: A. Goetz

Vertaling: G. de Lange                                 

Regie: Frans Koopman

 

In het huis van Brigitte en Bert Held eist Brigitte haar gelijke rechten als vrouw op. Dit is echter niet erg naar de zin van haar man, welke nu af en toe met een schortje in de keuken moet staan en allerlei huishoudelijke karweitjes moet opknappen. Als Bert weer eens in de keuken is, komt zijn compagnon en vriend Fred met zijn verloofde Hasje op bezoek. Tijdens dit bezoek verteld Bert, dat hij van plan is om wat aan die rare ideeën van zijn vrouw te gaan doen en al stappen ondernomen heeft om dit ten uitvoer te brengen. Dat er dan vreemde en komische situaties ontstaan, dat kunnen wij u wel verklappen. Zeker als de dood gewaande tante Frieda en een trouwlustige oom Peter op het toneel verschijnen. Deze dolkomische klucht is een garantie voor een hele gezellige toneelavond. 

Seizoen 1984-1985        

Gieren op het veilig nest  

Auteur: Harold Mc. Pherson

Regie: Frans Koopman

"Gieren op het veilig nest" is een komische thriller en speelt zich af in een hotelletje, "Het veilige nest", boven op een rotsplateau. 't Veilig nest wordt permanent bewoond door de eigenares, haar dochter en een eigenaardige "oom". In het naseizoen is er niet veel te doen in het hotel. Er is slechts één gast, een naar inspiratie zoekende schilderes, en eenieder probeert zich zo goed mogelijk te vermaken. Dan komen er nieuwe gasten. Jack, een wat onhandig type en later Frankie en Jennifer. Deze laatste twee hebben geen zuiver geweten, en een zekere aantrekkingskracht voor gangsters. Als dan ook Linky en Dick op 't veilig nest aankomen, op zoek naar gestolen juwelen, is het met de rust gedaan. Het toeval wil, dat de knullige Jack en gangster Dick op elkaar lijken, waardoor er vreemde situaties ontstaan.

Seizoen 1983-1984         

De onbekende wereld     

Auteurs: Anne Marie Kok & Johan Blaaser

Regie: Frans Koopman

 

Lenny, de dochter van de Deventers, is hevig verliefd op een jongen. Pa moet echter niets van deze jongen weten. Hij heeft voor Lenny heel iemand anders op het oog dan deze René. René komt om zich voor te stellen en richt meteen een reuze warwinkel aan. Hij ziet Bas, de behanger en Stien, de huishoudster voor pa en ma Deventer aan. Hij veroorzaakt hoogoplopende ruzie tussen deze twee en raakt zelfs met Lenny in conflict. Als er dan nog een rijke tante uit Amerika komt, met een droogstoppel van een zoon, zitten we meteen in de dolle klucht. Want laat tante nu in de veronderstelling leven dat Lenny een broer heeft. Die broer is er niet maar moet er komen! Bas brengt de uitkomst. Nu ja... uitkomst?!!

1984

Wat een gekke man ... en zijn vrouw dan??  

Auteur: Alan Ayckburn

Vertaling: Karel Muller

Regie: Frans Koopman

 

Dit stuk speelt zich af in de woonkeukens van 3 families rond kerstmis. Achtereenvolgens: vorig jaar, dit jaar en komend jaar.

Het eerste bedrijf speelt zich af bij Sidney en Jane. In het begin lijkt het een blijspel, doch dit is niet de bedoeling van de auteur geweest. De invloedrijke gasten, n.l. bankdirecteur en architect worden flink op de korrel genomen.

In het tweede bedrijf, spelend bij Geoffrey en Eva, lijdt de inmiddels uitzichtloze situatie van Eva tot zelfmoordpogingen. Geoffrey, haar man, heeft niet door hoe erg het met haar gesteld is.

Tijdens het derde bedrijf, bij Ronald en Marion, is Marion inmiddels aan de drank. Het eindigt met gezelschapspelletjes van Sidney, die ze letterlijk naar zijn hand zet en naar zijn pijpen laat dansen.

NAAR BOVEN

Jeugdgroep 1983              

Carnaval der liefde       

Vertaler: Gré van Gameren

Regie: Frans Koopman

 

Het spel speelt zich af in het woonvertrek van Alma, in een hotel te New-York. Prinses Alma van Deliria en prins Kurt van Strüddelberg willen op huwelijksreis. Dat willen ze graag doen als een gewoon Amerikaans echtpaar, daarom gaan ze incognito. Ze vragen een loopjongen en een secretaresse om hun plaats in te nemen. Kunt u zich voorstellen wat dat teweeg brengt?????

1982                  

Fanfarella

Auteur: Jan Naaykens

Regie: Frans Koopman

 

Stelt u zich de consternatie voor van ouders van eerzame dochters in een rustig aanminnig dorpje, als op een kwade dag een armoedig maar niet onaantrekkelijk groepje toneelspelers hun tenten daar opslaat.

Jeugdgroep 1981  

Kermisvolk op kerstmis       

Auteur: Henri Gheon

Vertaler: Kees Spierings

Regie: Frans Koopman

 

Het stuk speelt zich af op een marktplein in een klein dorpje, waar een groep rondtrekkende zigeuners bivakkeert rond kerstmis. We treffen hen aan op het plein in het begin van de avond rond het kampvuur, alwaar ze juist hun avondmaal gebruiken. Zoals dat wel vaker gebeurt op kleinere plaatsen, zijn al snel kijklustigen aanwezig om van afstand het doen en laten te bekijken. Onze komedianten spelen daar natuurlijk op in en met name Josaphat is de grote gangmaker. Eerst wil Melchior het kerstverhaal gaan voorlezen, maar al heel spoedig gaat men het spel spelen, iets wat beter in de aard ligt van het stel, en ook de kas moet weer gevuld worden. Ieder krijgt zijn rol en het spel kan beginnen.

1981

Zwart Schaap - Witte Lammetjes

Auteur: Max Andrea

Regie: Frans Koopman

 

Het stuk speelt zich af ten huize van de familie Zilverberg. Barbara, de bazige echtgenote van Julius, heeft naar haar mening al genoeg te stellen met haar "postzegelverzamelende" man. Tot haar grote schrik en ergernis wodrt zij ook nog eens opgescheept met de gehele familie, die een weekje komen "logeren". Dit is een grapje van het "zwarte schaap" van de familie, die dit in zijn testament heeft laten opnemen. Deze onverwachte situatie met op de achtergrond de grote erfenis zorgt dat de "witte lammetjes" in de meest kostelijke situaties geraken met een, voor de betrokkenen, volkomen onverwachte ontknoping. 

1980

Drie is teveel       

Auteur: J. Blaaser sr. en jr.

Regie: Frans Koopman

 

Het stuk speelt zich af in de woonkamer van de villa van de familie Gravezande. Als het doek opengaat treffen we Enny Gravesande, de dochter des huizes, aan in een niet al te beste stemming. De plotselinge komst van de familie Oldenbach met hun zoon Fred is hier debet aan. Fred is de correspondentievriend van Enny en een oude schoolvriend. De list die Enny heeft verzonnen om het een en ander voor haar beter te laten verlopen, roept steeds weer onverwachte situaties op.

1977     

Im weissen rössl

Auteur: Blumenthal & Kadelburg

Regie: Frans Koopman

Koor o.l.v.: Mevr. Ph. Leyendecker

Salzkammergut, een ideaal vakantieoord in Tirol sinds jaar en dag bezongen, is niet in staat de heer Giesecke een wat vrolijker kijk op de wereld en het leven te geven. Nors en mopperend slijt hij zijn dagen. Niets deugt en niets vindt hij mooi tot de liefde om hem heen ontwaakt. er volgt een kostelijk spel van vergissingen en raffinement waarbij alle gasten en de waardin betrokken worden, maar waaruit alles toch uiteindelijk op zijn pootjes terecht komt. Uiteindelijk moet Giesecke erkennen dat de natuur toch wel erg mooi is.

1974

De Muizenval  

Auteur: Agatha Christie

Oorspronkelijke titel: The mousetrap

Regie: Frans Koopman

Een jong stel is van plan kamers in hun huis te verhuren. En hoewel ze maar weinig ervaring hebben en nauwelijks de middelen om de eerste gasten een redelijk maal voor te zetten, beginnen ze vol enthousiasme. De reactie op hun advertentie is zodanig dat de kamers meteen verhuurd zijn en in een formidabele sneeuwstorm komen de eerste gasten aan. Nagenoeg gelijktijdig wordt in een nieuwsuitzending melding gemaakt van een moord op een vrouw die vroeger in de buurt heeft gewoond. Zij was de pleegmoeder van drie kinderen die door haar en haar man op een verschrikkelijke manier zijn verwaarloosd en misbruikt. Eén van de kinderen is ten gevolge daarvan overleden. Een telefoontje van het politiebureau kondigt aan dat men iemand zal sturen. Dan wordt één van de gasten vermoord. Natuurlijk begint iedereen iedereen te verdenken. Als dan ook nog blijkt dat de banden van sommige mensen met de historie van de kinderen veel nauwer is dan men verwacht, is de hel compleet.

1973

De Moordende wind der Fjorden  

Auteur: Albert Warlop

Regie: Frans Koopman

Het verhaal speelt zich af rond 1900 in Suldal, een dorpje ongeveer 60 mijl ten noorden van Stavanger, in de bergen van Noorwegen. Dr. Ronsby, een jonge arts die zich net in Suldal heeft gevestigd, wordt al meteen geconfronteerd met zware tegenslagen. Wanneer in het dal een besmettelijke ziekte uitbreekt, waarvan veel kinderen het slachtoffer worden, beginnen de primitieve, wantrouwende dalbewoners zich tegen hem te keren. Een zeer moeilijke tijd breekt aan voor het jonge doktersgezin, waartegen vooral de echtgenote van de dokter niet opgewassen blijkt te zijn. Hierdoor ontstaan ernstige conflicten tussen de dokter en zijn vrouw. Het gezin wordt nog meer op de proef gesteld door Onegin, de marskramer, omdat de bijgelovige dalbewoners hem eerder geloven dan de dokter. Hierdoor menen zij, dat berggeesten de hand hebben in deze ramp, waarbij de wind op angstaanjagende wijze door Suldal raast en door zijn giftige gassen dood en verderf onder de dalbewoners zaait. 

1972           

Im weissen rössl

(Het witte paard)  

 

Auteur: Blumenthal & Kadelburg

Regie: Frans Koopman

Koor o.l.v.: Mevr. Ph. Leyendecker

Orkest o.l.v.: J. v. Gerdner

(Inhoud: zie 1977)

1971

Een baby van 1000 weken  

Auteur: Hans Nesma

Regie: Frans Koopman

"Een baby van 1000 weken" is een klucht in drie bedrijven. Dit dwaas komische stuk speelt zich af in de gelagkamer van een pension op het platteland.

1960

De onbekende wereld     

Auteurs: Johan Blaaser & Anne Marie Kok

Regie: Gerrit Derks

 

(Inhoud: zie 1983)

NAAR BOVEN